Revizia centralelor termice pe gaz - VTP obligatorie
A venit vara, nu este doar sezonul vacantelor, este si perioada in care se efectueaza revizia centralelor termice pe gaz, o verificare periodica obligatorie a proprietarilor de centrale. Reviziile, verificarile periodice si reparatiile capitale ale centralelor termice pe gaz se fac dupa incheierea iernii, cand sistemul de incalzire a fost exploatat extensiv.
Dincolo de faptul ca VTP (verificarea tehnica periodica) este o obligatie legala, testarea centralei de catre un specialist iti aduce si alte beneficii. In primul rand te asiguri ca aceasta functioneaza in parametri corecti, iar pe durata sezonului rece te vei bucura de caldura. Apoi, o centrala perfect functionala nu are pierderi, asadar economisesti bani. In al treilea, dar nu in ultimul rand, este o obligatie morala fata de familia ta sa pastrezi echipamentul in siguranta.
VTP - Verificarea tehnica periodica obligatorie, un fel de ITP al centralelor termice pe gaz
Cunoscut sau nu, Romania are inca din 2008 un act normativ care stabileste ca proprietarii de centrale sunt obligati sa efectueze revizii la centralele termice pe gaz. Legea 64/2008 (modificata si actualizata in 2015) reglementeaza functionarea in conditii de siguranţă a instalatiilor sub presiune, a instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, asadar inclusiv a centralelor termice de apartament.
Potrivit aceluiasi act normativ, ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) este institutia de stat care supravegheaza acest domeniu, iar toate operatiunile care implica centrale termice pe gaz, de la punere in functiune, revizii, scoatere din functiune, se efectueaza sub monitorizarea acestui organism abilitat.
Reviziile tehnice ale centralelor termice pe gaz nu sunt doar verificari de siguranta pe care alegi sa le efectuezi sau nu, ci o obligatie legala careia trebuie sa te conformezi si, pe buna dreptate, este un act normativ implementat spre siguranta proprietarilor de centrale.
Asadar, daca iti faci ITP -ul la masina periodic, nu uita sa verifici daca nu cumva expira si VTP -ul (verificare tehnica periodica) pentru centrala termica pe gaz!
Operatiuni obligatorii la verificarea centralelor termice pe gaz
Ca urmare a alinierii reglementarilor comunitare a fost implementat un ghid de proiectare executie si exploatare a centralelor termice mici, asadar un ghid pentru echipamentele de incalzire de uz domestic. In GP 051 - 2000, despre acesta este vorba, stabileste cum sunt instalate centralele, ce revizii necesita, perioada la care anumite piese trebuie schimbate pentru reparatii capitale ale echipamentului de incalzire.
In ce priveste reviziile tehnice, respectivul ghid stabileste ca inspectiile sunt efectuate vara si implica urmatoarele operatiuni de verificare - testare:
- Functionalitatea si starea tehnica a cazanelor si schimbatoarelor de caldura
- Functionalitatea, singuranta si starea sistemului de evacuare a gazelor, a samotei, a cosului de fum,
- Functionarea si starea tehnica a vaselor de depozitare precum rezervoare, pompe, filtre
- Starea tehnica a arzatoarelor (precum verificari de depuneri de funigine, verificare electrozilor, functionarea ventilatoarelor si altele)
- Starea de functionare a elementelor de miscare pompe, clapete etc
- Starea fizica si tehnica a conductelor
- Verificari ale sistemelor de siguranta si ale izolatiilor
- Verificarea aparatelor de masura cu aparate etalon
Aceasta este lista verificarilor recomandate prin ghid, dar testarile pot fi extinse dupa caz. Mai mult chiar, recomandarea noastra este daca observati elemente care nu functioneaza corect sa cereti o revizie, independent de ce stabileste legea.
Recomandari legale pentru reparatii capitale pentru centralele termice pe gaz
Acelasi ghid GP 051 - 2000 stabileste perioade de reparatii capitale pentru diferite piese ale centralelor termice pe gaz, ca acestea sa fie mentinute in stare de functionare si siguranta optima.
Astfel, la fiecare patru ani trebuie curatate, inlocuite si reparate componentele cazanului conexe acestuia. Boilerele, elementele de caldura si incalzitoarele (de exemplu serpentine) trebuie sa fie supuse reparatiilor capitale (curatare, reparatie si inlocuire cand este cazul) din doi in doi ani. Pentru armaturile de inchidere se recomanda schimbarea garniturilor la trei ani si indepartarea depunerilor.
Centralele termice pe gaz sunt echipamente menite sa aduca confortul in casa ta. Exploatarea corespunzatoare te ajuta sa ai caldura in casa, neintretinerea acestora poate crea dezastre. E alegerea si responsabilitatea ta!
Daca articolul a fost util pentru tine, spune-i si unui prieten interesat de subiect!
Va recomandam si:
Ai montat o centrala termica pe lemne pentru casa ta de la munte. Esti multumit ca platesti mai putin pentru lemne decat pentru gaz, ai caldura iarna, chiar daca nu esti conectat la reteaua de gaze. Ceva totusi nu functioneaza rotund, gandesti ca este timpul pentru o revizie la centrala pe lemne.
In continuare iti dam cateva repere functionale, cand ar trebui sa faci revizia sau trebuie sa schimbi ceva in modul de utilizare, chiar daca nu este timpul verificarii periodice.
RON 3.00 - 7989.00
